Ziekte van Kawasaki

 
0%
€35 van €20000

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een zeldzame ontsteking van de bloedvaten en komt vooral voor bij kinderen tot 5 jaar. Het lijkt op een gewone kinderziekte, maar hij gaat niet vanzelf over. Dit onderzoek richt zich op het zo vroeg mogelijk herkennen van de ziekte door de ontwikkeling van een simpele test. Help mee om onnodig kinderleed te voorkomen.

lees meer »

De ziekte van Kawasaki wordt gekarakteriseerd door ontsteking van de bloedvaten door het hele lichaam. De ziekte van Kawasaki dankt zijn naam aan Tomisaku Kawasaki, een Japanse dokter die in 1967 voor het eerst het ziektebeeld beschreef. De ziekte komt voornamelijk voor bij jonge kinderen, en meer bij jongens dan bij meisjes (2:1). Ongeveer 80% van de patiënten is jonger dan 5 jaar maar het kan ook sporadisch voorkomen bij tieners en volwassenen. In Nederland zijn er per jaar ongeveer 80 nieuwe kinderen die de ziekte doormaken.

Hoewel de ziekte van Kawasaki lijkt op een gewone kinderziekte, is het in dit geval toch heel anders. Allereerst gaan de symptomen niet snel vanzelf over en blijft de patiënt vaak lang prikkelbaar en jengelig. Ten tweede reageert de koorts niet op paracetamol (en ook niet op de antibiotica).

Het Emma Kinderziekenhuis AMC doet in samenwerking met Stinafo, Stichting Nationaal Fonds “Het Gehandicapte Kind” onderzoek naar de ziekte van Kawasaki. Aan het hoofd van de Kawasaki onderzoeksgroep van het Emma Kinderziekenhuis AMC staat Taco Kuijpers, kinderarts en professor in de Kinderimmunologie.

Kawasaki Facts

Symptomen

" Aanhoudende koorts, huiduitslag, rode ogen, aardbeientong, helder rode gezwollen en gebarsten lippen, gezwollen handen en voeten, rode handpalmen en voetzolen, gezwollen lymfeklieren"

Behandeling

"Eenmalig infuus met antistoffen verkregen uit het plasma van gezonde bloeddonoren. De beste prognose hebben kinderen die binnen 10 dagen na het ontstaan van de koorts behandeld worden. Het is dan ook van belang de ziekte van Kawasaki zo snel mogelijk te onderkennen en te behandelen. Ook wordt aan alle patiënten aspirine gegeven. Varierend van enkele weken tot enkele jaren (afhankelijk van de vastgestelde vaatschade aan de kransslagaders)."

Waarom onderzoek

"De oorzaak van de ziekte van Kawasaki is nog altijd onbekend. Ook weten we niet waarom sommige mensen de ziekte wel en anderen de ziekte niet krijgen. Bovendien weten we ook nog heel slecht wat die vaatontsteking betekent op langere termijn. Bovenal zijn we op zoek naar een simpele test om de ziekte vast te kunnen stellen"

Afbeeldingen